svenska
Lyssna
MENY
Konstverk från utställningen föreställandes flertalet nakna män som springer

Secret Love

Visades 2012-2013 på Östasiatiska museet

Utställningen Secret Love producerades av Världskulturmuseerna 2012, turnerade sedan världen runt och har setts av över en halv miljon besökare. Det gör Secret Love till den mest besökta konstutställningen om tabubelagd kärlek, såväl i Sverige som i världen. Här kan du läsa mer om utställningen och ladda hem utställningskatalogen.

I Kina har en lika omvälvande som snabb ekonomisk utveckling ägt rum de senaste decennierna, med genomgripande samhällsförändringar som följd. Fokus på individens rättigheter har ökat, traditionella synsätt och värderingar har förändrats.

Denna snabba utveckling återspeglas också i bildkonsten, som i sin tur kan påverka de sociala processerna och bidra till att forma en ny, förändrad verklighet.

I Secret Love presenterades 250 konstverk av 27 samtida kinesiska konstnärer. De förenas i viljan att ge visuella uttryck åt tabubelagd kärlek, och genom intresset för ämnen som i Kina och många andra delar av världen är laddade, som traditioner och normer kring sexuell läggning, könsidentitet och begär.

Secret Love var den första stora samtida kinesiska konstutställningen på detta tema någonsin. Syftet var att lyfta fram ett antal konstnärer som vågar synliggöra den tidigare osynliga kärleken och begäret, och att väcka publik debatt om och akademiskt intresse för detta nya fenomen inom den kinesiska konsthistorien.

Curator: Si Han

Medverkande konstnärer: CHENG JUANZI, CHI PENG, CUI ZI, FAN POPO, GAO BROTHERS, GAOYUAN, DOLLAR HAN, JIANG QIGU, LI GUANGXIN, LI YONGFEI, LI XIAOFENG, LI XINMO, LIN ZHIPENG, LIN JINFU, MA LIUMING, MU XI, QUI JIONGJIONG, REN HANG, SONG JIANING, SHI TOU, WANG ZI, WEI JIANGANG, XIYADIE, XIE QI, YANG GUOWEI, ZHANG YUAN, ZHENG BO.

Ladda hem utställningskatalogen

Nu kan du ladda hem utställningskatalogen helt gratis och lära dig mer om utställningen, konstnärerna och konstverken.

Utställningskatalog (PDF) 

Författare: Si Han
Publicerad: Stockholm, Östasiatiska museet, Världskulturmuseerna.
Första upplaga: 2012 ISBN:9789197903752 Svenska. 108 s.