I Galleriet i vår permanenta Japan-utställning, Japan - föremål och bilder berättar, visar vi verk från två av de mest kända träsnittskonstnärerna under 1800-talet. Träsnitt är en tryckmetod med ett 1300 år gammalt kinesiskt ursprung. I Edo-periodens Japan användes den framförallt för bilder i vardagen bland tidens motsvarande medelklass.
Hiroshige I föddes år 1797 i Edo, dagens Tokyo, och avled 1858. Han antogs som elev till träsnittsmästaren Utagawa Toyohiro. Under konstnärsnamnet Utagawa (eller Ando) Hiroshige kom han att bli en av de stora mästarna, särskilt uppskattad för sina landskapsbilder.
Hiroshige II var hans främsta elev. Han föddes år 1826 som Chinpei Suzuki och avled 1869. Av de få elever som Utagawa Hiroshige hade tycks Suzuki ha stått honom närmast. Han antog konstnärsnamnet Shigenobu Hiroshige.
Vi visar nu ett urval bland annat från deras kända serier ”Hundra berömda vyer av Edo” och ”Scener av berömda platser längs Tokaido-vägen”.
Medan Hiroshige I fick enorm framgång under en tid då landskapsgenren var relativt ny, hade hans elev en mer haltande karriär. Hiroshige II fick endast ett måttligt publikt mottagande och spenderade sina sista år i Yokohama i fattigdom.
Vissa historiker och samlare har sett eleven, Hiroshige II, som en imitatör av sin mästare, som inte förädlade sin originalitet. Vissa stilmässiga skillnader mellan dem kan dock identifieras. Hiroshige II kännetecknas bland annat av striktare kompositioner och en annan färgpalett. Det blir tydligt att också han hade en egen kreativ röst.
De utställda bilderna ger både en inblick i det urbana japanska samhällets vardagsliv och visar två enastående konstnärskap, där landskapskonst tolkats vidare från en generation till en annan.
Mycket välkomna att se två japanska landskapsmästare från 1800-talet!
Utställningen visas tills vidare.