Historiskt sett har det funnits en tradition av att använda gåvodukar, fukusa, vid ceremoniella evenemang. I Japan kan sättet man presenterar en gåva på vara minst lika viktigt som innehållet, gåvor är en viktig aspekt i många sociala sammanhang. Ett vackert paket kan ses som ett tecken på vördnad, att någon har lagt tid och omsorg på sin medmänniska.
Idag är det populärt att använda traditionella bärdukar för att på ett hållbart sätt slå in paket. Dessa kallas för furoshiki som är en sammansättning av orden bad och att breda ut. Från början har dukarna varit bruksföremål som har använts för att svepa in saker för att bära med sig. Namnet kommer troligtvis av bärdukarna som användes vid besök i de lokala badhusen.
Numera är furoshiki ett kreativt sätt att slå in allt från matlådan till jobbet eller gåvor till ens käraste. Med olika tekniker kan ett paket slås in, utefter föremålets form för att skapa en gåva med omtanke. På så sätt har furoshiki blivit en hållbar presentinslagning som kan återanvändas i vardagen.
Från magasinet har några unika japanska originalschabloner från sekelskiftet 1900 tagits fram. Dessa har använts för att trycka olika mönster på textilier, en tryckteknik som går tillbaka cirka 800 år i tiden. Dessa har digitaliserats för att återigen kunna användas för att skapa vackra textiltryck.
Det finns dukar på museet att öva på, men om du vill slå in något eget som du vill ta med dig från museet behöver du ta med dig eget tyg. Till exempel en sjal.