svenska
Lyssna
MENY
Atelje Asien

Ateljé Asien

Överraska någon du tycker om med en present inslaget på japanskt vis! I Ateljé Asien får du under december månad lära dig om den japanska inslagningstekniken furoshiki.

I december fokuserar Östasiatiska museet på paketinslagning. Museets anrika utställningssal Skulpturhallen paketeras om till Ateljé Asien, en satsning som kommer att ha öppet hela våren, med skiftande innehåll. Under december är temat The Gift of Giving. Rummet förvandlas till en kreativ oas där besökaren kan slå in paket med inspiration från Japan. 

Historiskt sett har det funnits en tradition av att använda gåvodukar, fukusa, vid ceremoniella evenemang. I Japan kan sättet man presenterar en gåva på vara minst lika viktigt som innehållet, gåvor är en viktig aspekt i många sociala sammanhang. Ett vackert paket kan ses som ett tecken på vördnad, att någon har lagt tid och omsorg på sin medmänniska.

Furoshiki

Idag är det populärt att använda traditionella bärdukar för att på ett hållbart sätt slå in paket. Dessa kallas för furoshiki som är en sammansättning av orden bad och att breda ut. Från början har dukarna varit bruksföremål som har använts för att svepa in saker för att bära med sig. Namnet kommer troligtvis av bärdukarna som användes vid besök i de lokala badhusen.

Numera är furoshiki ett kreativt sätt att slå in allt från matlådan till jobbet eller gåvor till ens käraste. Med olika tekniker kan ett paket slås in, utefter föremålets form för att skapa en gåva med omtanke. På så sätt har furoshiki blivit en hållbar presentinslagning som kan återanvändas i vardagen.

Under december kommer besökaren kunna skapa sitt eget furoshiki paket. Det finns också möjlighet att testa paketinslagning på japanskt vis med papper eller tyg, samt att trycka jul- och nyårskort med den asiatiska zodiakens djur.

Från magasinet har några unika japanska originalschabloner från sekelskiftet 1900 tagits fram. Dessa har använts för att trycka olika mönster på textilier, en tryckteknik som går tillbaka cirka 800 år i tiden. Dessa har digitaliserats för att återigen kunna användas för att skapa vackra textiltryck.

I samband med öppningen av Ateljé Asien lanseras dessutom en tävling i paketinslagning. Besökarna uppmanas att slå in sitt mest kreativa paket på plats och lämna in till museet. Tillsammans skapar vi ett paketberg som skulle göra tomten grön av avund!