svenska
Lyssna
MENY
Omslagsbild för utställningen

Juxtaposing Craft

Öppnar 15 oktober

Lördagen den 15 oktober öppnar Juxtaposing Craft på Östasiatiska museet, en ny utställning som utforskar det handgjorda skapandet i ett utbyte mellan Norden och Japan.

I Juxtaposing Craft placeras handgjorda historiska och samtida föremål från Norden och Japan sida vid sida. I detta möte kan vi få syn på en större berättelse om föremålen, en tillbakablick på historien och på kunskapens förflyttningar över tid. Men också ett förhållningssätt till hantverk idag och in i framtiden.

Juxtaposing Craft har varit en pågående process under flera års tid där curatorerna Rebecca Ahlstedt och Anna Senno i Undeni, välkomnats att undersöka Världskulturmuseernas samling med ambitionen att skapa nya perspektiv på de historiska föremålen. I utställningen visas också föremål från Dalarnas museum i Falun, MUCEM i Marseille och Galerie Mingei i Paris.

Utställningen består av tre spår: Materialitet i rörelse, Vattenritualer och Tystnadens återkomst. De tematiska utforskningarna har letts av Undeni och designstudion 1+1+1 som bjudit in hantverkare, formgivare och konstnärer i Norden och Japan att skapa nya verk i dialog med de historiska samlingarna. 

En öppenhet har fått råda i urval, såväl som i konstnärliga tolkningar. I centrum står praktisk utforskning av historiska material och tekniker för att producera nya tolkningar.

Tillhörande utställningen, i Trapphallen på plan 1, visas även en större installation av konstnären Toshimasa Kikuchi, samt ett verk av Chiharu Nishijima.

Medverkande:

Undeni (Rebecca Ahlstedt och Anna Senno)
1+1+1 (Elina Aalto, Klaus Aalto, Petra Lilja, Róshildur Jónsdóttir och Snæbjörn Þór Stefánsson)
Emi Fujii
Yonezawa Jiro
Gustav Karlsson Frost
Masaru Kawai
Seiya Mitazaki
Fredrik Prost
SU-EN Butoh Company
Simon Whitfield
Aoi Yoshizawa
Toshimasa Kikuchi
Chiharu Nishijima