svenska
Lyssna
MENY
Utställningsbild Boro - Nödens konst

Boro - Nödens konst

UTSÅLT

Trasiga, utslitna, lappade och omsorgsfullt lagade. Boro-textilier berättar om konsten att med knappa resurser överleva på en utsatt plats. I norra Japan är vintrarna kalla och befolkningen har historiskt varit fattig. Här, bland bönder och fiskare, utvecklades ett särpräglat kvinnligt hantverk där ingenting fick gå till spillo.

Vaccinationsbevis på Världskulturmuseerna

Vid programpunkter/evenemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Läs mer på Världskulturmuseerna & Covid-19

BILJETTER

Köp biljetter till Boro - Nödens konst. Endast förköp gäller. Det går inte att köpa biljetter på museet.

För närvarande är alla biljetter till utställningen slutsålda. Det kan dock komma att finnas ett lägre antal tillgängliga ifall av återköp. Använd länken nedan för att se om det finns biljetter kvar.

KÖP BILJETTER HÄR

Priser: 
Tisdag - fredag kl 11-17: 110 kr
Tisdagar - onsdagar kl 17-20: 140 kr
Lördag - söndag: 140 kr

Under 19 år – fri entré, förboka via länken.
Övrig fri entré – gäller vid uppvisande av giltigt ICOM- eller Sveriges museerkort vid ditt besök, förboka via länken.
Du med giltigt Kulturarvskort erhåller 50 % rabatt på biljettpriset. För att få rabatten måste du köpa din biljett på plats på museet, rabatten kan inte nyttjas vid förköp.

Jackor, tröjor, täcken och filtar lagades, förstärktes och omarbetades under generationer. Textilier tillverkades genom lager på lager av hemtillverkade hampatyger, utslitna plagg, tygtrasor och återvunnen tråd.

Boro hade länge ett lågt anseende i Japan och betraktades som en skamlig påminnelse om ett fattigt förflutet. Ett århundrade senare har allt förändrats. Boro-föremål kopieras av lyxmodemärken och ställs ut som konst på exklusiva gallerier. Som första museum i Europa visar Östasiatiska museet en världsunik samling av boro-föremål inlånade från Amuse Museum i Tokyo. Samlingen har tidigare visats i New York, Peking och Sydney och ställs nu ut i Stockholm på Östasiatiska museet.

I utställningen medverkar även svenska kreatörer som skapat sin tolkning av boro genom mode, poesi och ljudkonst. Nya verk av modemärket Rave Review och poeten Burcu Sahin presenteras, samt ljudkonst av musikerna Miriam Berhan, Nadine Byrne, Tanya Byrne och Marlena Salonen. Den svensk-japanska konstnären Takao Momiyama bidrar med samtida boro. Bland de 100 boro-föremålen visas även ett urval lappade och lagade kläder från svenska museisamlingar.

Boro – nödens konst visas 30 mars 2021  till och med 9 januari 2022 på Östasiatiska museet i Stockholm.

 

Kreatörer tolkar Boro – Nödens konst

I utställningen medverkar även svenska kreatörer som har skapat sin tolkning av boro från deras perspektiv. Unika verk av modemärket Rave Review och poeten Burcu Sahin visas på museet. Besökaren kan dessutom lyssna till ljudkonst av konstnärerna Marlena Salonen, Miriam Berhan samt syskonduon Nadine och Tanya Byrne.

Burcu Sahin, poet

Marlena Salonen, konstnär

Miriam Berhan, konstnär

Rave Review, modedesigners

Tanya och Nadine Byrne