Program
Kl. 13.45-14.15 Föreläsning: Kimonon som modeplagg.
Häng med på en svindlande resa genom hundratals år av japanskt mode. Vad var kimonon för plagg och hur såg den ut genom tiderna?
Förutom sin centrala roll i Japan har kimonon även påverkat många västerländska modeskapare. Efter historisk återblick landar vi i vår globala samtid.
Föreläsare: Världskulturmuseernas Japanintendent Petra Holmberg
Kl.12-12.45 Workshop: Origami Prova-på
Origami är en japansk pappersvikningsteknik. Under workshopen kommer vi att prova en modern tolkning av origamitekniken. Tekniken som vi ska använda kallas "korsvikning" och med den kan vi skapa en struktur på papprets yta. Under workshopen kommer vi att vika ett mönster som baskonstruktion och utifrån den skapa roliga tredimensionella former.
Workshopledare: Miro Burman, bokbindare och pappersformgivare
Miros specialiteter är japansk bokbindning, kunskaper om japanpapper och papperskonstruktion. Hon har erfarenhet som kursledare på olika konstskolor och museer som Östasiatiska museet, Konstfack och Nyckelviksskolan.
kl 17.00-17.45 Workshop: Haibun
Japansk dikt-workshop
Den litterära formen haibun kombinerar haiku och prosa. Termen dök upp för första gången på 1600-talet och användes då av poeten Matsuo Bashō. Haibun kan vara allt från korta berättelser till resedagböcker.
I workshopen bekantar vi oss med diktformen och hjälper varandra att skriva korta haibun inspirerad av resande.
Workshopledare: Jon Johansson, utvecklare livslångt lärande Världskulturmuseerna