svenska
Lyssna
MENY

Utsålt: Workshop Sashiko - japansk sömnadsteknik med Takao Momiyama

02 oktober 2021, kl. 10:00 - 16:00

Sashiko är en traditionell lagningsteknik som bygger på förstygn. Du blir introducerad till sashiko både som japanskt kulturarv med dess historia och som en mönstertradition. Vi går igenom grundtekniker med nål och tråd på tyg.

Var: Östasiatiska museet
Pris: 1200 kr
Plats på museet: Hörsalen
Stillbild från film från utställningen Boro - Nödens konst. I bild är konstnären Takao Momiyama.
Köp biljett här
 
Under kursen ser vi olika exempel på hur man kan använda sashiko – för att laga kläder, göra vardagstextilier och för fria kompositioner.   
Det blir övningar med egna provexempel. 
 
Ta med: 
- spetsig broderinål 
- olika sorters tråd (gärna bomull) 
- sax 
- bomulltyglappar  
- penna, papper, linjal 
- om du har klädesplagg eller andra textilier som ska lagas eller bearbetas. 
 
Takao Momiyama 
Konstnär, budotränare 
Född i Japan 1951, bor i Sverige sedan 1979 Utbildning Konstfack, textil 1994 – 1999 Konstnärsskap: ”Sedan examen har jag arbetat i olika sammanhang, från formgivning av produkter till gestaltande av konstnärliga artefakter. Textila material och textila tekniker står i fokus. För mer än tio år sedan började jag arbeta med den japanska sömnadstekniken sashiko. Jag ser en kraft i sashikoteknikens långsamma process. 
Det går inte att från början planera hur något kommer att gestaltas, istället finns det ett värde i att under processen låta tankar och idéer påverka vad som händer både med materialet och med kompositioner. Med ytor av täta stygn i formationer bevaras den slitna tygytan och något nytt byggs upp, en konstnärlig process där ”funktion” också för med sig ett estetiskt uttryck. De gamla tygytorna bär spår av tid och liv, de berättar historier som inte riktigt går att formulera i ord. 
Det är som att jag inte längre tänker på om det jag broderar på är ett vardagsföremål eller en bild, om det är ”funktion” eller om det är ”konst”. När jag lagar mina gamla japanska träningsbyxor med sashiko väljer jag färg på tråd, val av tyger som kan förstärka, jag lägger skiftande formationer av täta och glesa stygn. Mina lagade byxor får för mig ett konstnärligt uttryck”. 
 
Kursen ges som en del av Stockholm Craft Week 2021.
 
Med anledning av covid-19 ber vi om hänsyn för varandra med bra avstånd mellan deltagare, god handhygien och gärna användande av munskydd.