svenska
Lyssna
MENY

ASIATISKA FILMFESTIVALEN: FILMVISNING & SAMTAL

26 oktober 2021, kl. 18:00 - 19:45

Välkommen till visning av dokumentären YELLOW FACE: Asian whitewashing and racism in Hollywood av Clara Kuperberg och Julia Kuperberg, med efterföljande samtal i samarbete med Asiatiska FilmFestivalen. Filmen är textad på engelska.

Var: Östasiatiska museet
Pris: 150 kr
Plats på museet: Hörsalen
Dekorbild. Filmvisning och samtal

Köp biljett här

Fram till idag har “whitewashing” varit en rasistisk tradition i Hollywood. Med liknande mekanismer som “blackface” har “yellowface” använts som ett propagandaverktyg i Hollywood som manifesterat rasismen. 
 
Attacken på Pearl Harbor den 7:e december, 1941, förändrade världen för alltid då USA anslöt till andra världskriget. Mer än 110 000 japanska medborgare blev utsända till läger ända till krigets slut. Hollywood var snabba med att plocka upp detta i filmer som Know Your Enemy  och Bugs Bunny Nip the Nip. I samband med andra världskriget behövde bilden av fienden snabbt förändras och Hollywood var inte sena att hänga på. 
 
Visningen följs av ett samtal mellan Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg och Tobias Hübinette, fil dr i Koreas språk och kultur och adopterad från Sydkorea. Tobias Hübinette arbetar som lärare och forskare vid Karlstads universitet och har under många år studerat synen på asiater i Sverige och deltagit i debatten om svenska stereotyper av asiater.
 
Med anledning av covid-19 ber vi om hänsyn för varandra med bra avstånd mellan deltagare, god handhygien och gärna användande av munskydd.